De natuur en wij

Jaarlijks 100 nieuwe boompjes

We planten jaarlijks 100 nieuwe boompjes. Kan je u vinden in dat idee? Leuk! Heb jij plaats om een eik te planten? We schenken u met plezier één eikje van ongeveer 50 centimeter. Een mailtje volstaat. We zijn fier op onze kleine voetafdruk.

Korte keten

We kopen bomen vanuit lokale bossen. We verzagen zelf deze stammen. We latten het hout mooi op en laten het natuurlijk drogen. We verwerken het hout in ons eigen atelier. We plaatsen bij voorkeur op locaties in en rond Zomergem. Mooi toch.

Afval bestaat niet

De kwaliteit van de boomstam bepaalt hoe we deze verzagen. Als balk, als deurstijl of als plank. Winddroog hout wordt geselecteerd op basis van kwaliteit. Als poortstijl, als gevelbekleding of als afwerkingslat.
Lange smalle stukken worden verzaagd tot tussenlatten. Resthout korten we af tot brandhout. Schavelingen komen terecht in de paardenstallen van een lokale paardenliefhebber. Onze restproducten zijn misschien ideaal voor uw dieren. Neem contact met ons op.

Eik en zijn kracht

De eik is een grote imposante en robuuste verschijning in het landschap. Zijn levensduur bevat honderden jaren en zijn hout behoort tot de hardste houtsoort onder de loofbomen. Het is een inlandse houtsoort die veelvuldig voorkomt in duurzaam onderhouden bosgebieden.

Eikenhout aan de macht

Het hout is stevig, sterk, duurzaam en bovendien mooi. Het is uitermate geschikt als constructiehout dat zichtbaar blijft. Tijdens het droogproces ontstaan er scheuren die de typische nostalgische warme sfeer creëren. Dankzij dit droogproces wordt de eik zo hard dat het hout als het ware versteent en dit komt natuurlijk ten goede aan de duurzaamheid van uw gebouw.

Gebinten om bij weg te dromen…

Eeuwenoude kastelen en schuren van de 13de – 14de eeuw bestaan uit een eiken frame. Het frame van onze eiken bijgebouwen bestaat uit een paal- en balkstructuur en een oersterk eiken gebinte om de dakstructuur te ondersteunen. Net als onze voorouders gebruiken we nog steeeds de hout-houtverbindingen, zoals de traditionele pen- en gatverbinding en de zwaluwstaartverbinding. Het gebinte wordt voorzien van houten tappen.

Natuurlijk een meerwaarde 

Uit een zorgvuldig gesorteerde en gedroogde houtvoorraad worden ook eikenhouten ramen, deuren en poorten vervaardigd. Ook een karaktervolle eiken zoldervloer garandeert de authenticiteit van het bijgebouw. Een natuurlijke dakbedekking zoals riet ligt voor de hand. Maar ook een oude bourgondische tegelpan of een boomse pan kan een uitstekende keuze zijn.

Na verloop van tijd neemt uw bijgebouw een grijze tint aan en vormt zo een perfecte harmonie met de kleuren in uw tuin.

Een eikenhouten bijgebouw vervaardigd en geplaatst volgens de regels van de kunst, resulteert in een uitgesproken meerwaarde van uw eigendom.

Scroll naar boven